Neprístupný dokument, nutné prihlásenie
Input:

Výška stravného v roku 2019

18.4.2019, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2019.04.2.3 Výška stravného v roku 2019

Ing. Jarmila Belešová


Prosíme o informáciu, ako máme počítať výšku stravného pre zamestnanca, ktorý sa zo zdravotných dôvodov nestravuje v ŠJ. Cena jedla je 2,52€. Zo soc. fondu sa prispieva 0,20€. Koľko eur máme zaplatiť za 1 obed?

Pohľad autora na problematiku:

Zamestnávateľ prispieva na stravovanie najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Okrem toho zamestnávateľ poskytuje príspevok podľa osobitného predpisu.

Ak vychádzame z údajov uvedených v otázke, 55% z ceny jedla 2,52 eura je 1,39 eura a 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín, t.j. 55% zo sumy 4,80, je 2,64 eura. Teda zamestnávateľ je povinný v takomto prípade prispievať každému zamestnancovi na stravovanie na jedno jedlo minimálne v sume 1,39 eura, najviac však v sume 2,64 eura, a k tomu príspevok zo sociálneho fondu. V uvedenom prípade môže zamestnávateľ prispievať na stravovanie zamestnancom na jedno jedlo v sume od 1,39 až do 2,64 eura a k tomu príspevok zo sociálneho fondu, ktorý je podľa údajov uvedených v otázke 0,20 eura.

Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi na stravovanie finančný príspevok v uvedenej sume len v prípade, ak povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom

 
 Váš názor
Čo by ste zmenili na tomto portáli?
 Úspešne odoslané
Input: